Kaai 17 werd opgericht in april 2008 door Bruno Meert en Steven Rosseel. De jarenlange ervaring van Bruno, het jeugdig enthousiasme van Steven en de gedeelde passie voor horeca zorgde ervoor dat Kaai 17 op korte tijd uitgroeide tot een bloeiende zaak met 3 zalen. 

 

Bruno werd letterlijk geboren tussen de potten en pannen. Hij groeide samen met zijn broer op in Feestzaal traiteur Norrland te Wemmel, de zaak van zijn ouders. Koken en mensen entertainen werd er met de paplepel ingegeven. Hij startte zijn opleiding dan ook aan COOVI Anderlecht in de richting keuken en restaurant. Hij zette zijn opleiding verder aan de hotelschool te Wemmel waar hij afstudeerde met de prijs van meest verdienstelijke leerling.

 

Bruno’s professionele carrière startte al zeer vroeg in de feestzaal van zijn ouders. Ook was hij chef in restaurants La Roseraie in Wemmel en het Rozenhof in Machelen. Gepassioneerd door het vak wende hij zijn kennis aan bij Test Aankoop, waar hij verantwoordelijk was voor de directiekeuken, praktische testen van keukentoestellen en het organiseren van smaakproeven en wijndegustaties. Na 18 jaar dienst werd het tijd voor een nieuwe uitdaging en stortte hij zich vol overgave in een nieuw avontuur: Kaai 17.

 

Eind 2016 besloot Steven om zich volledig te concentreren op zijn werk bij de Belgian Restaurants Association. Sindsdien wordt Kaai 17 met evenveel passie uitgebaat door Bruno, zijn vrouw Kari en hun team. 

EEN PAND MET GESCHIEDENIS

Voorgevel uit 1920

In 1906 bouwde Victor Keppens een grote woning met daarnaast een magazijn aan de Boudewijnkaai (huidige Pierre Corneliskaai). In 1911 richtte hij een persoonlijke onderneming op onder zijn eigen naam. De firma vestigde zich in de nieuwe fabriek aan de toenmalige Boudewijnkaai. Op 19 april 1920 werd het bedrijf omgevormd tot de N.V. ‘Filterie, Tressage et Rubanerie Victor Keppens’. Tot de belangrijkste aandeelhouders behoorde, naast Victor Keppens, onder meer Baron L. de Béthune, eveneens uit Aalst. De vennootschap veredelde katoengarens tot glansgarens en vervaardigde eveneens vlechten, linten en veters. Wanneer de activiteiten werden stopgezet is niet bekend.

De gevels werden opgetrokken uit baksteen en verstevigd met uitspringende gemetste zuilen. De straatgevel werd zowel gekenmerkt door traditionele structuren zoals bogen en ijzeren lateien versierd met rozetten als door elementen die duidelijk verwijzen naar de Nieuwe Zakelijkheid. Ook binnenin het gebouw werden traditionele en moderne bouwwijzen met elkaar vermengd.

De gevel langs de liefdadigheidsstraat heeft zijn oorspronkelijk uitzicht, zoals te zien is op het gevelplan, grotendeels behouden. Wel werd het gebouw naderhand verhoogd met één bouwlaag. Deze verhoging had vermoedelijk eveneens plaats tijdens het interbellum. De toegevoegde derde bouwlaag werd in dezelfde stijl opgetrokken als het bestaande gebouw.

Bron: Mainz, K. (2001). Over bouwen en verbouwen: de textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie.

De voormalige textielfabriek gezien vanaf de Pierre Corneliskaai (2001)